Millaisia suodattimia akvaarioihin suositellaan

Aseta akvaarisuodatinAkvaariot haltioivat meitä ihmisiä maagisella ja uniikilla tunnelmallaan ja mahdollistaa vedenalaisen maailman luomisen. Kalojen ja kasvejen metabolismin sekä hukkaan menevän ruoan takia akvaarioon kerääntyy nopeasti paljon jätettä, joka pitää poistaa.

Tämä jäte vaikuttaa näkyvyyteen ja tuhoaa akvaarion näyttävyyden sekä sillä on negatiivinen vaikutus vesiarvoihin, jolloin pahimmassa tapauksessa sinne voi kertyä myrkyllistä materiaalia. Nämä myrkylliset materiaalit voivat johtaa asukkaiden kuolemaan lyhyellä tai pitkällä aikavälillä. Tästä syystä on tärkeää vaihtaa vesi säännöllisesti sekä pitää se jatkuvasti suodatettuna. Tämä artikkeli esittelee erilaisia suodattimia ja kuinka ne ovat tärkeä osa akvaarion teknistä puolta.

Akvaariosuodattimen tehtävä

Kuten nimestä näkyy, akvaariosuodattimen päätehtävä on suodattaa ja puhdistaa vettä. Tällä tavoin jätteet suodattuvat pois. Ei ole väliä onko jäte peräisin kasveista tai kaloista, akvaarioon sopiva akvaariosuodatin pitää veden puhtaana ja johtaa hyviin ja vakaisiin vesiarvoihin. On kuitenkin olemassa monenlaisia suodattimia, jotka suodattavat vettä eri tavoin.

Suodattamisen lisäksi monet akvaariosuodattimet myös kierrättävät vettä, joka johtuu veden imemisestä sisään ja sen palauttamisesta akvaarioon. Tämä on myös tärkeää, koska monet kalat ja kasvit vaativat luonnollisen virtauksen. Joissakin suodattimissa on jopa asetus virtauksen voimakkuudelle, jotta sitä voidaan säätää akvaarion asukkaiden mukaan.

Suodattimen lisäksi myös kasvit ovat vastuussa myrkyllisten aineiden neutraloimisessa vedestä, joten akvaariossa tulisi aina olla tarpeeksi kasveja. Vain tällä tavoin biologinen tasapaino pysyy yllä.

Millainen suodatin sopii millaiselle akvaariolle?

aquarium suodatinKoska suodattimissa on monia vaihtoehtoja, ei ole helppoa valita vain yhtä niistä. Tästä syystä sinun kannattaa ottaa selvää eri vaihtoehdoista. Kun valitset akvaariosuodatinta, sinun kannattaa ottaa huomioon monia kriteerejä. Toisaalta suodattimen valmistusmateriaalilla on suuri rooli ja sen tulee soveltua kalojesi vaatimuksiin ja tarpeisiin. Toisaalta taas jotkin suodattimet soveltuvat vain tietyn tyyppiselle ja kokoiselle akvaariolle. Esimerkiksi pientä, 100 litran akvaarioon sopivaa suodatinta ei tule käyttää vaikkapa 800-litraisessa akvaariossa. Akvaarion vetävyyden tulee siis aina täsmätä suodattimen ominaisuuksiin. Millaisia suodattimia on olemassa? Suodatintyyppejä on monia, mutta kaikilla on sama tarkoitus: akvaarioveden suodattaminen mahdollisimman hyvin.

  Mekaaninen suodatin

  Mekaaniset suodattimet suodattavat suuret ja pikkuriikkiset jätteet akvaariovedestä. Se soveltuu alkusuodattimeksi sekä kokonaisvaltaiseksi suodatinjärjestelmäksi. Kaikki mallit ovat hyviä niiden suodatinmateriaalin vaihtamisen helppouden vuoksi ja ne ovat myös helppoja asentaa ja irrottaa. Makean veden akvaariossa minimivirtauksen tulisi olla jopa neljä kertaa veden määrä.

  Suolavettä sisältävässä akvaariossa sen tulisi olla vähintään kymmenkertainen. Tästä syystä monet kalaharrastelijat vaihtavat suodatinsubstraatin joka viikko, mikä johtaa siihen, ettei mekaanista suodatinta voida käyttää biologisena suodattimena, koska tärkeitä bakteereita tuhoutuu sitä puhdistettaessa. Ihanteellinen mekaaninen suodatin on sisämoottorisuodatin, joita on monenlaisia.

  Purosuodatin

  Purosuodattimet ovat melko harvinaisia. Ne toimivat “super-aerobiontti” -tekniikalla. Siinä vettä laitetaan suodatinmateriaaliin, joka on kosketuksissa ilmaan ja se johdetaan erilliseen tankkiin. Tästä tankista se pumpataan takaisin akvaarioon. Purosuodattimet toimivat tehokkaasti, jos vähintään 4000 litraa vettä kulkee sen läpi tunnissa, mikä on harvinaista.

  Anaerobinen suodatin

  Anaerobinen suodatin on loistava biologisen suodatuksen metodi. Tämä suodatin toimii ilman happea. Tällaisessa mallissa suodatinmateriaali tulee olla ympäröity vähähappisella vedellä, mikä on mahdollista vain vedellä, jossa on pieni virtaus. Jos vesi virtaa läpi todella hitaasti, happi katoaa kokonaan vain parin senttimetrin syvyydessä suodatinpedissä. Toisiin suodatinmalleihin verrattuna vain nitraatti tuhoutuu, joten proteiineja jne. ei voida vaihtaa nitraatteihin ja hajottaa myöhemmin. Tästä syystä näitä suodattimia voidaan käyttää vain lisänä, eikä niitä ole tarkoitettu käytettäväksi pelkästään.

  Biologiset suodattimet

  Näissä uniikeissa suodattimissa suodattimen sisällä elävät bakteerit ovat vastuussa veden puhdistamisesta. Miljoonat pienet organismit, bakteerit, ameebat ja ripsieläimet jne. asuvat suodattimessa ja syövät vedessä olevaa orgaanista materiaalia. Orgaaninen materiaali poistuu tai muuntuu sellaiseksi, että se voidaan palauttaa takaisin veteen. Bakteerit ja muut organismit näkyvät suodatinmateriaalissa ruskeana mutana. On siis tärkeää, ettei niitä pestä pois, koska ne auttavat akvaariota kunhan tarpeeksi vettä kulkee suodattimen läpi, eikä se esty. Proteiinit, rasvat ja hiilihydraatit, kaikki osana akvaariovettä, ovat näiden mikro-organismien pääasiallista ruokaa. Ne muunnetaan nitraatiksi ja hiilidioksidiksi. Biologinen suodatin soveltuu kaikenlaisiin akvaarioihin.

  Ulkoinen suodatin

  Tämä suodatin asennetaan akvaarion ulkopuolelle, jolloin se ei vaikuta akvaarion ulkonäköön. Vesi kulkeutuu suodattimeen putkien läpi, joita saa usein eri kokoisia. Suodatin sijaitsee yleensä akvaarion lattiayksikössä. Täällä on usein monenlaisia suodatinmateriaaleja. Vesi virtaa siellä suodattimen läpi ja suodattuu. Suodatinmateriaali tulee valita akvaarion asukkaiden mukaisesti. Puhdistuksen jälkeen vesi pumpataan takaisin akvaarioon, jolloin vesi liikkuu. Ulkoiset suodattimet ovat hyviä, koska ne eivät vie tilaa akvaarion sisältä, eikä vaikuta sen ulkonäköön.

  Sisäinen suodatin

  Ulkoisten suodattimien lisäksi on tietenkin sisäisiä suodattimia. Nämä imevät veden sisään, puhdistavat sen johdattamalla sen suodatinmateriaalin läpi ja palauttaa sitten veden. Sisäisten suodattimien hyöty on se, että ne eivät vaadi minkäänlaisia putkia. Niitä voidaan käyttää luomaan virtaus ja kokoja on monia. Jotkin mallit toimivat pelkästään aerobisina suodattimina, mutta on myös malleja, jotka suodattavat osan vedestä anaerobisena ja osan aerobisena. Huonona puolena on tietenkin se, että ne vaativat hieman tilaa ja ne tulee irrottaa akvaariosta aina puhdistettaessa.

   Yhteenveto

   Ei väliä millaisen suodattimen hankit, on tärkeää huomioida, että se on oikean kokoinen. On parempi hankkia hieman liian suuri suodatin, joka puhdistaa enemmän vettä kuin valita sellainen, joka ei pysty suodattamaan niin paljoa vettä kuin akvaariosi sitä sisältää. Lisäksi on tärkeää noudattaa suodattimen tarpeita ja ominaisuuksia, jotta ne eivät hajoa helposti, ovat pitkäikäisiä ja pitävät aina akvaariosi veden luotettavasti puhtaana.
   © FamVeld – shutterstock.com / © FamVeld – shutterstock.com