Minkälaisia häkkejä kaneille on?

Minkälaisia häkkejä kaneille onKanit ovat sosiaalisia eläimiä, jotka eivät tykkää elää yksin vaan haluavat olla monen yksilön ryhmissä. Ne tykkäävät nyhjäillä ja liikua yhdessä jahtaamalla toisiaan ympäriinsä. Useimmiten niitä ei ole mahdollista pitää näin. Varsinkin jos kaneja pidetään asunnossa. Niiden pitäminen puutarhassa taas tarjoaa tarpeeksi tilaa omille ideoillesi ja suurille aitauksille.

Kani tarvitsee seuralaisen lisäksi tarpeeksi tilaa. Tämä pätee sekä häkkiin että faktaan, että kanit tarvitsevat tilaa paeta, jotta ne pysyvät terveenä ja ne saavat lajillensa sopivat olosuhteet. Tästä syystä on parasta, jos ne voivat liikkua vapaasti asunnossa tai ainakin huoneessa tai saavat tarpeeksi tilaa puutarhassa, jossa on paljon tilaa juoksennella.

Tämä artikkeli kertoo sinulle erilaisista kanien häkeistä ja mitä kannattaa ottaa huomioon.

Mukava ja pieni? – ota kanit huomioon

Kuten yllä mainittu, kanit tarvitsevat tilaa ja mitä enemmän sitä on sen parempi. Tyypillinen suorakulmainen kanin häkki, jota yleensä löytyy monista lemmikkikaupoista, ei ole tarpeeksi suuri eikä sellaista tulisi hankkia. Jos sinulla ei ole tarpeeksi tilaa, jotta kanit voivat liikkua vapaasti, tulee harkita kannattaako eläintä hankkia ollenkaan. Jopa pitkäkorvaiset söpöläiset haluavat käyttäytyä lajinsa mukaisesti, juoksennella ympäriinsä ja hyppiä ja täyttää luonnolliset tarpeensa. Häkki, jossa on vain hieman heinää ja olkia ei ole riittävä, myös sisustus tarvitsee paljon tilaa. Lisäksi kanit tykkäävät juoksennella ja hyppiä ympäriinsä paljon. Tästä syystä on tärkeää, että niiden koti on ainakin tarpeeksi iso suuriin hyppyihin ilman että ne osuvat häkkiin.

Sisustus määrittää häkin koon

Vaikka kanien ei tulisi elää yksin, tarvitsevat ne aina nukkumiseen luolan tai pienen niille kuuluvan majan. Riippuen siis yhdessä pidettävien kanien määrästä, häkin tulee olla tarpeeksi iso, jotta jokaiselle on oma maja. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa hyvän häkin määre. Sinun tulee myös tarjota kaikille oma ruokapaikka ja käymälä, jottei tappeluita pääse syntymään syödessä. Myös monipuoliset lelut ovat tärkeitä ja on tärkeää, että niillä on tarpeeksi tilaa liikkumiseen. Pienen katsauksen jälkeen tärkeimpiin kriteereihin on selvää, että normaalit markkinoilta saatavat häkit eivät täytä kanien lajikohtaisia tarpeita. Tästä syystä on tärkeää, että näitä häkkejä käytetään vain nukkumapaikkoina tai karanteeniin, eikä täysiaikaisena ratkaisuna.

Tärkeimmät kalusteet kanin häkissä:

 • nukkumapakka jokaiselle kanille
 • ruokapaikka kaikille kaneille
 • käymälä jokaiselle kanille
 • heinäkasa
 • mahdollisuus juoda

Kanit tarvitsevat enemmän tilaa kuin luuletkaan

TÄRKEÄÄ: Sinun tulisi tarjota 2 m² tilaa per kani, asiantuntijat suosittelevat jopa 3 m² suuremmille roduille!!

Kanit tarvitsevat enemmän tilaa kuin luuletkaanMonet kaneja haluavat ihmiset kysyvät usein itseltään, miksi niin pieni eläin tarvitsee niin paljon tilaa. Jos vertaat tyypillistä tilaa häkissä ihmisvangin tilaan, on se sanomattakin selvää. Vangilla on vain todella vähän tilaa, sänky, käymälä, tuoli ja pöytä syömiseen. Joskus siellä on kaksi petiä, jos sellissäsi on toveri. Normaali kanin häkki, jota tarjotaan tyypillisessä lemmikkikaupassa tarjoaa yleensä myös tilan pedille, nurkan syömiseen ja yhden käymäläksi. Jos olet onnekas, on siinä myös toinen kerros. Näissä näkyy siis paljon yhtäläisyyksiä. Jos olemme rehellisiä, kukaan ei halua kohdella rakastaan niin kuin vankia, koska tällaisella hoidolla ei ole mitään tekemistä eläinrakkauden kanssa. Jopa kanilla on ihmisten tapaan oikeus nauttia mukavasta kodista.

Monet eläinoikeusjärjestöt suosittelevat, että uudet kanin omistajat ostavat vähintään 140 x 70 cm häkin ja käyttävät sitä kahden kanin pitämiseen. Tämä pääosin siitä syystä, että useimmat lemmikkikaupat eivät tarjoa tätä suurempaa. Jos tarkastelet lähemmin tällaisessa häkissä pidettäviä eläimiä, huomaat ettei tällainen ole lajille sopiva.

Tärkeää tietoa: Kani liikkuu hyppimällä eteen päin. Normaali häkki ei tarjoa niille mahdollisuutta edes pieneen hyppyyn, mikä rajoittaa niitä valtavasti. Tämä johtaa siihen, etteivät ne voi käyttäytyä lajinsa ominaispiirteiden mukaisesti.

Millaisia häkkejä on olemassa ja mikä on mahdollista?

Kanin häkkejä on erilaisia, jotka kaikki tarjoavat sinulle omistajana monia mahdollisuuksia. Ei pelkästään sisustuksen kannalta, vaan myös eläimille tarjottavan tilan muodossa.
Tarkastellaan ensin asunnon viihdykkeitä

Verkkohäkki

Verkkohäkki on malli, josta eläinintoilijat eivät pidä, koska se ei tarjoa lajille sopivaa ympäirstöä. Verkkohäkit ovat useimmiten suorakaiteen muotoisia ja koostuvat muovista valmistetusta putkesta, jota ympyröi kalterit. Valitettavasti niitä saa monissa eri ko’oissa, joista kaikki ovat kuitenkin liian pieniä. Jos jostain syystä suosit tällaista häkkiä, voit laajentaa sitä laittamalla niitä kaksi päällekkäin ja yhdistämällä ne, jolloin käyttöön tulee myös toinen kerros ja näin ollen lisää tilaa kaneillesi. Tämä ei tietenkään ole paras vaihtoehto, mutta parempi kuin vain yksi häkki.

Yhdistääksesi kaksi häkkiä, tulee sinun poistaa katto alemmasta, jolloin voit laittaa toisen sen päälle. Muovinen putki laskeutuu hieman, jolloin pohja on vankka. Kanit pääsevät toiseen kerrokseen päällä olevan häkin lattiassa olevasta aukosta. On tärkeää pitää huolta, ettei aukon reunat ole liian terävät ja että eläimet eivät satuta siihen itseään. Ramppi on ihanteellinen ratkaisu yläkerrokseen pääsemiseksi.

Pitäessä kaneja verkkohäkissä on tärkeää tarjota niille tilaa liikkua, juosta ja hyppiä häkin ulkopuolella. Ihanteellisesti niillä tulisi olla koko päivä aikaa liikkua ulkona.

Verkkoaitaukset

Verkkoaitaukset ovat myös todella käytännöllisiä asioita. Kuten näet sen nimestä, se on aitaus jossa on säleaitaa ja reunukset. Näissä aitauksissa hyvää on se, että ne ovat paljon suurempia kuin normaalit verkkohäkit. Niiden pääliosa voidaan myös jättää avonaiseksi, jos niiden korkeus on vähintään 100 cm. Riippuen tilasta nämä häkit voidaan rakentaa todella suurelle alueelle, jolloin eläimillä on paljon tilaa ja sisustusmahdollisuuksia on lukuisia. On kuitenkin suositeltavaa tarjota täysin vapaa alue kaneille juosta aika ajoin, jotta ne voivat juoksennella ja kääntyillä mielensä mukaan.

  Kanihuone

  Nykyään on monia kani-intoilijoita, jotka tarjoavat lemmikilleen kokonaisen huoneen. Jos talossasi on huone, jota et tarvitse, voit muuttaa sen kaniparatiisiksi, jossa on enemmän kuin tarpeeksi tilaa juoksennella, hyppiä ja rentoutua. Muista, että kanit pureskelevat kaikkea eteensä tulevaa. Tästä syystä kannattaa aidoittaa huoneen seinät.

  Vapaana juoksentelu

  Useimmat kanit käyttävät käymälää, jolloin niitä on mahdollista pitää asunnossa ilman rajoituksia. Jos koulutat eläimet oikein, ei asunnossasi ole jätöksiä. Jos haluat tarjota tämän mahdollisuuden rakkaillesi, kannattaa niille tarjota oma kulmaus jossa ne voivat rentoutua, nukkua tai syödä. On myös tärkeää tehdä asunnostasi “kaniturvallinen”, koska pienet jyrsijät purevat huonekaluja ja johtoja.

  Puutarhassa pitäminen

  Puutarhassa pitäminenKaneja ei tarvitse pitää asunnossa jatkuvasti. Niiden pitäminen puutarhassa on vielä terveellisempää ja luonnonmukaisempaa, jos ne tottuvat siihen. On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon joitakin asioita.

  Varsinkin talvisin ne tarvitsevat paljon olkia ja lämmittelypaikan. Tätä varten pienet majat tai puusta valmistetut tallit ovat ihanteellisia, koska ne eristävät hyvin kylmää. Kanit eivät yleensä vilustu, koska niille tulee talviturkki, ylimääräinen kerros rasvaa ja olkien tarjoama suoja. Kun niitä pidetään ulkona, on lämmittelypaikan lisäksi tärkeää olla paikka, joka on eristetty sateelta ja kosteudelta. Tätä tilaa voidaan käyttää myös ruokintaan.

  Paras aika hankkia ulkokaneja on keväällä kun yöpakkasia ei enää ole. Niitä ei tule missään tapauksessa totuttaa ulkona olemiseen talviaikaan. Niiden talviturkki kasvaa syksyllä, joten sisällä pidetyt kanit eivät kasvata sellaista ollenkaan tai se ei ole kunnollinen. Tästä syystä näillä eläimillä ei ole kunnollista suojaa kylmää vastaan ja ne kärsivät usein pahasta vilustumisesta tai painon putoamisesta. Pahimmassa tapauksessa ne voivat jopa jäätyä kuoliaaksi.

  Ulkoaitaukset

  Monet kaninomistajat, jotka haluavat pitää eläintä puutarhassa, valitsevat verkkoaitauksen, mikä on todella räätälöitävissä oleva kokonsa puolesta, koska voit itse rakentaa tukipalkit. Tämä on hyvä idea, koska eläimet voivat käyttäytyä luontaisen mallinsa mukaan ja täyttää tarpeensa. Ne voivat kaivella, hyppiä ja juosta ympäriinsä mielensä mukaan. Ole kuitenkin varovainen. On tärkeää, että aitauksen päällä on katto. On monia vaaroja, jotka voivat uhata niitä yläpuolelta kuten petolinnut ja muut petoeläimet, jotka voivat kiivetä aitaukseen. Lisäksi sinun tulee varmistaa, etteivät kanit pysty kaivautumaan ulos aitauksesta.

  Ulkotalli

  Monet kaninomistajat pitävät eläintään normaalissa tallissa. Ne ovat tarpeeksi isoja ja tarjoavat tilaa juosta ympäriinsä. Ole kuitenkin varovainen, koska niistä pääsee pakoon monella tapaa. Ennen kuin laitat sinne eläimet, kaiken tulee olla suojattu mukaanlukien vaaralliset paikat joissa kani voi loukkaantua. Talli ei saa myöskään olla liian pimeä ja sinne tulee tulla päivänvaloa.

   Puinen häkki

   Kun kaneja pidetään ulkona, käytetään usein puisia häkkejä. Nämä eivät yleensä ole tarpeeksi isoja, jotta kaneilla olisi lajinsa vaatima ympäristö. Sinun tulee siis käyttää niitä vain tietystä koosta ylöspäin. Tässä tapauksessa on tärkeää myös tarjota mahdollisuuksia päästä ulos joka päivä, jotta kanit voivat juosta, hyppiä ja kaivaa.

   Valmiiden puuhäkkien lisäksi on mahdollisuus rakentaa oma häkki, joka sopii lemmikillesi. Tämä on edullista sekä monipuolisuuden mahdollistavaa. Sinulla on siis loistava mahdollisuus rakentaa kaneillesi lajin kaipaama elinympäristö.

   Häkin tyyppi Hyödyt Huonot puolet
   Verkkohäkki

    

   • lähes pakovarma
   • mahdollisuus yhdistää monta häkkiä
   • ei ongelmia siirtämisessä
   • edullinen ostaa
   • liian pieni
   • ei ole lajisopiva
   • kanit eivät voi liikkua vapaasti
   • verrattavissa vankilaelämään
   Verkkoaitaukset

    

   • tarpeeksi tilaa (jos tarpeeksi suuri)
   • nopea rakentaa
   • voidaan kustomoida
   • 100 cm ylöspäin katto (säädä korkeutta kanin koon mukaan)
   • tilaa koristamiseen
   • kanit voivat liikkua vapaasti ja hyppelehtiä
   • yksilöt voivat vältellä toisiaan
   • luonnolliset vaistot tyydyttyvät suurimmilta osin
    

    

    

    

   Huone

    

   • paljon tilaa
   • yksilöt voivat vältellä toisiaan
   • kanit voivat juoksennella ja hyppelehtiä ympäriinsä
   • tarpeeksi tilaa koristelulle
   • kanit pureskelevat seiniä tai mattoja
   Ulkoaitaukset

    

   • soveltuu lajille
   • tarpeeksi tilaa
   • kanit voivat kaivaa
   • tilaa monelle yksilölle
   • paljon tilaa koristelulle
   • rakentaminen on usein monimutkaista
   • tulee olla suojattu yläpuolelta
   • TÄRKEÄÄ: kanit voivat kaivautua ulos aitauksesta
   • vaatii paljon tilaa
   • monia huomioon otettavia kriteerejä
   Talli

    

   • paljon tilaa
   • lämmin talvella
   • pakovarma
   • turvallinen muita vaaroja vastaan (ketut, näädät, jne.)
   • tarpeeksi tilaa monelle yksilölle
   • tarpeeksi tilaa lajille soveltuvaan sisustamiseen
   • tulee olla valmistettu täysin turvalliseksi
   • jotkin tallit ovat liian pimeitä
   Puinen häkki

    

   • voidaan rakentaa itse
   • monia kokovaihtoehtoja rakentaessa itse
   • puu on loistava materiaali
   • itse rakentaminen on helppoa ja edullista
   • valmiit häkit ovat usein liian pieniä
   • kallis ostos
   • kanit pureskelevat puuta

    

   Yhteenveto

   Kanien pitämistä lemmikkinä yleensä vähätellään. Se ei ole helppoa tarjota näille eläimille lajityypillinen elinympäristö. Tämä on kuitenkin todella tärkeää, koska se pitää kanit terveinä ja onnellisina. Vertaa aina lemmikinpitotapaasi omiin haluihisi ja tarpeisiisi ja ota huolehdittavaksesi vain lemmikkejä, joita pystyt hoitamaan lajille sopivalla tavalla.

   © Heike Rau – shutterstock.com / © l i g h t p o e t – shutterstock.com / © Photobac – shutterstock.com